vineri, 18 ianuarie 2013

"Sacrificiu final", partea I ("Academia Vampirilor", vol. VI) de Richelle Mead - Recenzie

Zarurile au fost aruncate.
Crimă. Dragoste. Gelozie. Şi sacrificiu final.
Regina a murit şi lumea moroilor nu va mai fi niciodată la fel. Pe Rose, victima unei înscenări, o aşteaptă o execuţie nedreaptă - se pare că nici chiar Dimitri nu o va mai putea salva acum... Iar Lissa este implicată într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru tronul regal.

Fetele se văd nevoite să se bazeze pe duşmani şi să-i pună sub semnul întrebării pe cei în care aveau încredere...
Dar dacă singura soluţie ar fi de fapt să jertfească ceea ce este mai important pentru ele?
Să se sacrifice una pe alta.

În Sacrificiu... Rose se convinge că bileţelul primit este scris chiar de Tatiana. Cum? Se foloseşte de relaţia ei cu lumea morţilor, întrebând-o pe regină dacă biletul este veritabil. Răspunsul este afirmativ. Acum Rose nu mai poate sta şi aştepta să vină procesul în urma căruia - sigur- va fi executată sau închisă pe viaţă - dacă are noroc. Sincer, nici nu a trebuit să aştepte prea mult deoarece cavaleria formată din Dimitri, Adrian, Lissa, Eddie, Mihail, Christian şi Abe a creat o diversiune chiar în timpul înmormântării Tatianei, aruncând în aer cu C4 statuile impunătoare ale foştilor monarhi, şi au scos-o pe Rose din închisoare.
  
-O, nu, am exclamat. L-aţi pus pe Christian să arunce în aer străvechile creaţii ale moroilor!
-Fireşte că nu, a răspuns Eddie. Chiar părea şocat de faptul că eram în stare să mă gândesc la o asemenea atrocitate. (...)
-Am folosit C4, m-a lămurit Mihail.

Totul s-a întâmplat fulgerător. Lissa şi Christian nu au participat la scoaterea ei pentru că ar fi fost primii suspecţi, iar cât despre ceilalţi, Adrian s-a folosit de magia spiritului pentru a nu fi văzuţi decât Rose şi Dimitri. Planul era perfect: vina evadării lui Rose avea să cadă în totalitate pe umerii lui Dimitri. În timp ce Lissa şi ceilalţi rămaşi la Curte erau interogaţi, Rose, împreună cu Dimitri, dar şi cu Sydney - prietena alchimist - eraa nevoită să se facă dispărută. În această misiune a lor, cei trei au ajuns să fie găzduiţi de Păstrători, grup complex de moroi, dhampiri şi oameni ce trăiesc în sălbăticie într-o comuniune perfectă. Celor trei "oaspeţi" li se păreau extrem de ciudaţi aceşti Păstrători deoarece nu s-a mai auzit de când lumea ca vampirii să trăiască alături de oameni. În orice caz, Rose nu intenţiona să stea prea mult pe gânduri. Chiar dacă Lissa dorea să o ştie ferită de pericole, într-un orăşel pustiit şi ferit de oricine şi orice, aceasta tot i-a convins pe Dimitri şi Sydney să i se alăture în misiunea de a-l găsi pe celălalt vlăstar al familiei Dragomir şi de a-i oferi Lissei locul cuvenit în Consiliu.

Totul ar merge ca pe roate dacă timpul ar fi mai puţin limitat. Însă răspunsul la această problemă l-a primit Rose într-unul din visele induse de spirit, doar că în acesta nu apăru Adrian, ci Victor, Victor Dashkov, alături de iubitul său frate, Robert Doru. Cu toate că Rose era intrigată şi chiar zdruncinată de prezenţa lui Victor, aceasta a ascultat ce avea de spus. El susţinea că dacă Lissa avea să intre în cursa pentru câştigarea tronului, sigur avea să câştige mult mai mult timp. Rose, chiar dacă nu suporta lucrul ăsta, a recunoscut că e o idee foarte bună. Aşadar, Lissa a intrat în ceva ce nu şi-ar fi dorit niciodată, iar Rose, Dimitri şi Sydney erau acum pe urmele... domnişoarei Karp, fosta profesoară a lui Rose devenită strigoi de bună voie deoarece nu dorea să înnebunească din cauza spiritului. Ei bine, se pare că Sonya era rudă cu mama fratelui sau surorii Lissei.
Finalul acestei părţi surprinde transformarea Sonyei Karp înapoi în moroi de însuşi Robert Doru, venit alături de Victor. Însăşi Rose le-a spus locaţia în cel de-al doilea vis, iar când cei doi fraţi au venit, Sonya era legată de un fotoliu cu un lanţ. Acum, toţi cei prezenţi aşteptau ca Sonya să-şi revină în fire pentru a le răspunde la întrebări.

Destul de fascinantă această parte. Sunt extrem de curioasă dacă Rose va primi răspunsurile dorite de la domnişoara Karp. De asemenea mă întreb - la fel ca Rose- oare ce planuri are Victor de li s-a alăturat în această misiune de găsire a celuilalt Dragomir, deci de a o ajuta pe Lissa. Aştept cu nerăbdare să văd pe cine va alege într-un final Rose dintre Adrian şi Dimitri, dacă vor găsi adevăratul criminal al Tatianei şi dacă Lissa va pune mâna pe tron. De ce nu? Mi se pare o idee destul de interesantă şi tentantă.

Nota mea: 5/5

2 comentarii:

Thank you for reading my post and for leaving me your thoughts. Warm hugs!