joi, 11 aprilie 2013

"Hannibal" ("Hannibal Lecter", #3) de Thomas Harris - Recenzie

Am tot evitat să fac recenzia,dar mi-am zis că ar fi păcat să nu vă uimesc cu această carte superbă!

Hannibal este al treilea roman care îl are în centru pe doctorul Hannibal Lecter. Dragonul roşu este primul şi cel care ne face cunoştinţă cu acest personaj legendar, iar Tăcerea mieilor este al doilea, care ne face cunoştinţă cu Clarice Starling, frumoasa agentă FBI.

Ei bine, în această carte,după care a fost făcut şi filmul cu acelaşi nume, doctorul Lecter se bucură de libertatea obţinută în urmă cu şapte ani, evadând din cuşca din Memphis şi stabilindu-se în Florenţa, Italia, ţara de origine a mamei lui. Universul lui este perfect şi nu a fost nevoit să ucidă decât o persoană pentru a se putea bucura de el.

Însă ştiţi cum se spune: e prea frumos ca să fie adevărat. Rinaldo Pazzi, un ispector de poliţie ratat, care a avut momentul lui de glorie dar care nu a durat prea mult, îl recunoaşte şi-l contactează pe Mason Verger, un multimilionar desfigurat de Lecter, care este dispus să plătească o sumă frumuşică pentru capturarea lui.

În tot acest timp Clarice Starling se confruntă cu o situaţie complicată care îi pune în pericol cariera de agent special FBI. Doctorul Lecter, cu toate că nu o arată sub niciun chip, îşi dă seama de planul lui Pazzi de a-l vinde lui Verger, aşa că acţionează, folosindu-se de cunoştinţele sale asupra istoriei familiei inspectorului.


Paul Krendler, un om patetic de la Justiţie, dorind să scape de Clarice, care în urmă cu şapte ani l-a prins pe ucigaşul în serie Buffalo Bill (în locul lui), se aliază cu Verger pentru a-l prinde pe Hannibal. Aflând de scrisoarea trimisă recent de acesta lui Starling, cei doi aliaţi pun la cale un plan bine ticluit şi viclean, având-o pe (fosta) agentă FBI ca momeală. Şiretlicul le iese, Hannibal Lecter aflându-se acum în mâinile vlăguite ale lui Mason Verger. Dar nu pentru mult timp deoarece Clarice, care pusese totul cap la cap, porneşte în salvarea lui.

Totul ia o întorsătură grozavă şi neaşteptată, Hannibal devenind din cel care trebuie salvat, cel care o salvează pe Starling, ducând-o acasă la el şi îngrijind-o cu atenţie.


În această parte a romanului, cea de dinainte de final, doctorul Lecter încearcă prin diferite droguri şi terapii comportamentale să o convingă pe Clarice că ea este Mischa, sora lui, mâncată de nişte dezertori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar se pare că ucenicul şi-a întrecut profesorul:

 -Dă-mi voie să te întreb,doctore Lecter:dacă e nevoie de un loc de primă mână pentru Mischa,..., ce e în neregulă cu locul tău?... Şi dacă,aşa cum spui,în mine e loc pentru tatăl meu,de ce nu e loc în tine pentru Mischa?

Finalul din roman nu coincide sub niciun aspect cu cel din film. În carte are loc un eveniment de încărcătură psihologică care va oferi relaţiei dintre doctorul Lecter şi Clarice, până acum neclară, o formă total neaşteptată.

Părerea mea:

Doctorul Hannibal Lecter, interpretat într-un mod fantastic de Anthony Hopkins, este un personaj mai mult decât fascinant! Psihologia lui e de o complexitate aparte, iar geniul de care dă dovadă , gusturile rafinate şi manierele deosebite nu sunt simple caracteristici ale unui criminal canibal oarecare. După cum mă şi aşteptam, cartea mi-a oferit mult mai multe detalii legate de acest personaj decât filmul. Eu, personal, am tras concluzia că actele acestuia de canibalism se trag din suferinţa pe care a suferit-o la vârsta de şase ani. Faptul că este geniu şi gentleman îi subliniază defectul (dacă poate fi numit astfel). Mai mult, aceste două trăsături reprezintă nişte mijloace, sau mai bine spus nişte atuuri în îndeplinirea planurilor sale "culinare".

Clarice Starling, interpretată de Julianne Moore, nu este un personaj nici pe departe la fel de multilateral precum Hannibal. Ceea ce o leagă de acesta este faptul că şi ea a suferit o pierdere: tatăl ei, decedat la datorie ce-i drept, dar în împrejurimi banale. Astfel, doctorul Lecter îşi doreşte un loc perfect pentru sora lui, Mischa, iar Starling un loc pentru tatăl ei, pe care a tot încercat să-l vadă în diferiţi bărbaţi cunoscuţi.

Hannibal este un roman obligatoriu pentru iubitorii de thrillere psihologice. Eu l-am citit pe nerăsuflate, cu toate că m-am mai oprit din când în când pentru a relua anumite pasaje. E o carte destul de grea, dar merită fiecare secundă.
Vă sfătuiesc să vizionaţi şi filmele Tăcerea mieilor şi Hannibal, foarte bune amândouă. Desigur că multe amănunte preţioase se pierd, dar să ştiţi că vă ajută mult să înţelegeţi acţiunea.
Hannibal îmi aminteşte de Crimă şi pedeapsă de Dostoievski (recenzia aici) prin încărcătura psihologică , dar dacă ar fi să fac un clasament - categoric - aş plasa romanul lui Thomas Harris pe locul 1. Astfel, doctorul Hannibal Lecter devine unul dintre personajele mele preferate, poate chiar principalul.

Nota mea: 5/5

6 comentarii:

 1. Si eu am citit cred ca jumatate din carte dar nu am apucat sa o termin pentru ca trebuia sa o duc inapoi la biblioteca si sa iau alta carte pentru scoala....intr-o zi o sa ma pun sa o citesc , iar daca o gasesc la anticariat la un pret mic o sa mi-o iau .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar te sfatuiesc!
   Mi-ar placea sa mai aflu si alte opinii :D

   Ștergere
 2. Ohh,şi eu am citit carteaa!Minunată şi cu multă acţiune!

  RăspundețiȘtergere
 3. Am mai auzit de această carte, dar nu am apucat să citesc prea multe despre ea. Pare un thriller reuşit. ;)

  RăspundețiȘtergere

Thank you for reading my post and for leaving me your thoughts. Warm hugs!