sâmbătă, 6 iulie 2013

"Eu sunt numărul patru" ("Moştenirile Lorien", #1) de Pittacus Lore


Eu sunt Numărul Patru am citit-o în format ebook şi este primul volum din seria Moştenirile Lorien scrisă de Pittacus Lore (pseudonimul pentru James Frey şi Jobie Hughes). În anul 2011 s-a creat şi filmul cu acelaşi nume, având în rolul principal pe Alex Pettyfer.


Numărul Patru este eroul generaţiei sale.
                                                                - Michael Bay

Rezumat:

Romanul SF are în prim-plan lupta dintre lorieni, locuitori ai planetei Lorien şi mogadorieni, locuitori ai planetei Mogadore. Mogadorienii, fiinţe lacome şi excesive, îşi lasă planeta fără resurse şi pornesc un război crunt împotriva lorienilor, fiinţe paşnice, pentru a le lua pe ale lor. Are loc un măcel, Lorien transformându-se, dintr-o planetă prosperă, armonioasă şi ochioasă, într-un adevărat cimitir.

Însă speranţa moarte ultima, nu? Pe când mogadorienii erau ocupaţi cu spintecatul lorienilor, o navă decolează şi porneşte către Pământ. Pe această navă se află şi Numărul Patru, împreună cu protectorul său, Henri. Nouă copii însoţiţi de protectorii lor au fost trimişi pe Terra pentru a proteja moştenirile Lorien (puteri supranaturale care se manifestă la vârsta adolescenţei) şi pentru a asigura repopularea planetei Lorien.

Însă mogadorienii le dau de urmă. Numărul Unu este ucis în Malaysia, Numărul doi în Anglia, Numărul Trei în Kenya. Moartea Numărului Trei îi alertează pe Henri şi Numărul Patru şi îi determină să se mute, de data aceasta în Paradise, Ohio, unde John (noul nume al Numărului Patru) se îndrăgosteşte de Sarah, se împrieteneşte cu Sam, se încăierează cu Mark şi devine stăpânul lui Bernie Kosar. Atunci când viaţa le era mai dragă mogadorienii îşi fac intrarea.

Are loc o luptă pe viaţa şi pe moarte, moment în care îşi face apariţia şi Numărul Şase, o adolescentă cu puţin mai mare decât John. Finalul combină multe sentimente şi te obligă - aş putea spune - să citeşti şi următorul volum :).

Părerea mea:

Eu sunt numărul patru este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit până acum anul acesta. Nu am nimic de reproşat. Subiectul este cu adevărat unic, captivant, superb dezvoltat. Personajele sunt perfect conturate şi stratificate. Cartea are ca "fundaţie" tema adoptată de orice roman adolescentin tipic, fapt de care îţi dai seama în primul rând prin comportamentul protagonistului, care nu îşi doreşte altceva decât să se bucure de prima iubire, de o viaţă lipsită de griji. Însă, după cum bine ştiţi, subiectul nu se opreşte aici. Acesta îmbracă o haină extraordinară SF şi evoluează foarte frumos.

Am tot încercat să găsesc puncte slabe, buline negre, dar nu am reuşit. Ştiţi, nu este tocmai o capodoperă, o carte care să te pună pe gânduri, să te frământe, dar este fără îndoială o carte accesibilă, cu un subiect foarte interesant, pe care doresc să-l urmăresc şi în următoarele volume. Ce mi se pare cu adevărat super este pseudonimul pe care şi l-au luat cei doi autori. Să ştiţi că nu şi l-au ales degeaba. Pittacus Lore este, în carte, părintele Lorienului. Groavă idee, nu? :)

 Eu sunt numărul patru e o lectură ideală pentru o zi călduroasă de vară, care ne aminteşte că planeta pe care trăim trebuie protejată de noi înşine, dar şi că speranţa moare ultima.

Nota mea: 5/5

Citate:

- Speranţa moare ultima, spune el. Dacă o pierzi, pierzi totul. Iar când ai impresia că totul e pierdut, că totul e cumplit şi sumbru, speranţa continuă să existe, întotdeauna. - Henri

Durerea se reîntoarce, am membrele încă grele. Şi odată cu durerea aceea revine şi o alta, mult mai intensă decât orice suferinţă fizică de care aş putea fi torturat vreodată: amintirea orelor de mai înainte. - John

 - Să zicem doar că m-aş fi purtat mai frumos cu tine în acea primă zi, dacă aş fi ştiut că eşti un extraterestru care mă poate bate măr oricând are chef. - Mark

6 comentarii:

  1. Foarte tare recenzia! Începusem cartea anul trecut, dar n-am reușit să o termin, pentru că o citeam pe calculator în format digital și îmi lua cam mult timp. Plănuiesc să mă apuc din nou de ea vara asta. Mă bucur că ție ți-a plăcut. ^^

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa recenzia :D n-am stiut nimic de cartea asta pana la recenzia ta ...chiar am vazut-o in vitrina de la Carturest si eram curioasa cum e... Ma gandesc sa o cumpar si eu doar sa fac rost de bani doar ce i-am cheltuit pe teefon, carti,chestii pt telefon, carti :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa recenzie ! Am citit si eu cartea si mi-a placut la fel de mult. E o lectura usoara, antrenanta. A fost draguta cartea :D . Inca nu am facut rost de celelalte volume, din pacate.

    RăspundețiȘtergere

Thank you for reading my post and for leaving me your thoughts. Warm hugs!