joi, 30 aprilie 2015

”Villette” de Charlotte Brontë - Recenzie

Volumul I
Titlul original: Villette
Autor: Charlotte Brontë
Editura: Adevărul
Traducere: Lucian Popa
Anul apariției: 2012
Număr de pagini: 784 (volumul I + volumul al II- lea)
Toți ne credem puternici în anumite privințe, toți ne știm slabi în multe altele.
Țin să încep recenzia prin a-i mulțumi Ralucăi pentru că mi-a oferit șansa de a citi această carte, care îmi este atât de dragă.
Am citit Villette în urmă cu câteva luni bune, dar, desigur, o lucrare bună, cu finalul puternic, nu se uită prea ușor.

Cartea este narată la persoana I, de Lucy Snowe, care își prezintă propriul curs al vieții, începând cu vârsta de 14 ani, vârstă la care ea dezvoltă un deosebit sentiment de afecțiune pentru Graham Bretton, fiul nașei Bretton. Opt ani mai târziu, o reîntâlnim pe Lucy, însă ca damă de companie a domnișoarei Marchmont. Acest statut este unul vremelnic, întrucât bătrâna Marchmont își dă duhul, personajul- narator fiind, așadar, nevoit să-și caute un nou loc de muncă. Pleacă în Franța, unde ajunge să predea limba engleză la un pension - pensionul doamnei Beck, din orașul Villette. În orășelul francez, Lucy se reîntâlnește cu vechi cunoștințe și își face altele noi, unele jucând un rol determinant în evoluția, psihică mai ales, a domnișoarei Snowe.
Am mari îndoieli că am fost capabilă să trag cele mai bune învățături de pe urma suferințelor de care am avut parte. Din niște caractere blânde și pline de dragoste, toate aceste nefericiri ar fi dat la iveală niște sfinți, iar din niște firi rele și puternice ar fi făcut niște demoni. În ceea ce mă privește, eu am devenit doar o femeie egoistă și împietrită de durere.
Dacă subiectul nu este unul incitant și caracterizat de suspans, el este, totuși, un furnizor de numeroase emoții și sentimente. Villette m-a fascinat prin complexitatea interioară a lui Lucy Snowe. Lucy Snowe, prin ochii căreia vedem întreaga acțiune și ale cărei gânduri și impresii avem șansa să le cunoaștem îndeaproape, este al doilea personaj feminin cu care să fraternizez cu o ușurință care, pe mine, m-a surprins. Rar se întâmplă ca protagonistele să fie pe placul meu mai mult de 90%. Lucy, pe de altă parte, s-a dovedit a fi un personaj foarte plăcut încă din incipit. Sinceritatea, luciditatea cu care își evaluează propriile acțiuni, bunul-simț pe care și-l păstrează până la sfârșit, spiritul de sacrificu atât de real și neprefăcut și consecvența sunt trăsături definitorii pentru aceasta. Mai presus de orice, ea este o femeie cu adevărat trecută prin greutăți și cu adevărat puternică, o femeie ce se detașează, în mod involuntar și nu în mod ostentativ, de celelalte domnișoare - exuberante, frivole și superficiale. Sinceră să fiu, nu cred că i-am găsit mai mult de un defect, ce nu este altceva decât o calitate dusă la extrem, după părerea mea. Este vorba de spiritul de sacrificiu pe care l-am menționat și mai sus. E atât de pronunțat în cazul ei (însă, repet, nu este fals) încât la un moment dat mă rugam să dea dovadă de un strop de egoism și de mai multă îndrăzneală. Acest spirit de sacrificiu cred că i-a adus cele mai multe din suferințele îndurate, pentru că i-a pus pe alții înaintea ei și și-a călcat în picioare sentimentele.
Viața rămâne viață, oricare i-ar fi suferințele, ochii și urechile ne rămân cu simțurile lor, chiar dacă perspectiva unei imagini plăcute dispare și sunetul care alină se cufundă în tăcere.
Volumul al II- lea
Poate au mai fost și alte defecte mici, dar le-am trecut cu vederea deoarece Lucy mi-a câștigat nu numai simpatia, ci și o profundă admirație, aceasta datorită caracterului ei iubitor de simplitate, realism și naturalețe. Ea nu se străduiește sub nicio formă să placă celorlalți (inclusiv cititorilor), nu se spilcuiește ca să atragă privirile și nu încearcă să-și creeze o anumită imagine. Lucy rămâne pe tot parcursul romanului o personalitate umilă, la locul ei, însă nu în genul acela care imploră atenție și milă.
... disperarea ajunge adesea să facă ceea ce ar trebui să facă curajul.
Interesant este modul în care fiecare personaj o percepe. Părerile sunt diferite: doamna Bretton și Graham o văd ca pe o fată cuminte, în timp ce Ginevra Fanshawe (elevă la pensionul doamnei Beck) o descrie adesea ca fiind ursuză și plictisitoare. Cel care ajunge să o cunoască pe Lucy în deplinătatea psihologiei sale este monsieur Paul, profesor la pension, același lucru fiind valabil și invers.

Acestea fiind spuse, vă recomand (sau, cum ar spune englezul, I strongly recommend) Villette. Este un roman ce îmbogățește atât vocabularul cât și sufletul și percepția personală despre tipurile umane. Lejeritatea narațiunii, subiectul presărat cu evenimente surprinzătoare, personajele variate și minunat conturate, citatele profunde și finalul original sunt motivele principale pentru care vă îndemn să lecturați opera lui Charlotte.

Nota mea: 5/5 
Nevoia nu ne permite să zăbovim în așteptarea unor prilejuri favorabile. 

2 comentarii:

 1. Cât mă bucur că ți-a plăcut! Începusem să răsfoiesc blogul după o lungă absență și iată că am dat peste o surpriză plăcută. ^_^
  Foarte reușită recenzia, Bia! :*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Ralu! :-D
   Într-adevăr, mi-a plăcut nespus de mult. Îți sunt profund recunoscătoare pentru carte. >:D<

   Ștergere

Thank you for reading my post and for leaving me your thoughts. Warm hugs!