luni, 18 mai 2015

”Rubinul din fum” (”Sally Lockhart”, #1) de Philip Pullman - Recenzie

Titlul original: The Ruby in the Smoke
Autor: Philip Pullman
Editura: RAO
Traducere: Adriana Rădulescu
Anul apariției: 2010
Număr de pagini: 224

Rubinul de fum (1985) este prima carte din seria Sally Lockhart, care conține, în total, patru volume. Având și un număr mic de pagini, acest volum concentrează multă acțiune, destul de numeroase personaje și informație atât cât trebuie.

Narațiunea are loc la persoana a treia iar personajul principal este, după cum sunt sigură că v-ați dat seama, Sally Lockhart, o adolescentă de 16 ani care pornește în descoperirea adevărului cu privire la moarte tatălui ei - Matthew Lockhart - într-o Londră victoriană unde pericolele pândesc la orice colț. Ce credeam că avea să fie o poveste tipică cu adolescenți care o fac pe-a detectivii s-a dovedit a fi o aventură palpitantă, care mi-a captat atenția prin anumite elemente ce au reușit să-mi mențină interesul până la final. Încă din incipit lucrurile se complică. Când Sally îi menționează domnului Higgs (secretarul companiei Lockhart și Selby, Agenți de Voiaj) cuvintele ”Cele Șapte Binecuvântări”, se produce ceva bizar - domnul Higgs moare. Astfel începe investigația lui Sally, ce o duce la un așa-zis Marchbanks și, apoi, la finalitatea că trebuie să găsească un rubin, foarte important, se pare. În acest demers ea este ajutată de niște personaje cu istorisiri variate și curioase, dar, totodată, nu va fi scutită de obstacole care pot atenta la viața ei și a companionilor ei în orice moment.

Principalul plus al acestei cărți este, din perspectiva mea, decorul, care este foarte bine descris, chiar fără să se facă abuz de amănunte. Ni se oferă o privire asupra vieții din Londra acelei epoci, asupra dezvoltării fotografiei și asupra diversității umane. A doua bulină roșie este, așa cum am menționat și mai sus, intriga în sine - complexă, pentru o carte destinată, în speță, preadolescenților. Personajele sunt, de asemenea, agreabile și variate (ceea ce apreciez), însă, trebuie să recunosc, nu m-am atașat de ele atât de mult cât am sperat. Aceasta e, mai ales, din cauza întinderii cărții, care nu mi-a permis să fraternizez prea îndelungat cu personajele, nici cu protagonistă. Am reușit totuși să le descopăr trăsăturile dominante, prin urmare, îmi doresc să citesc și următoarele volume, ca să îi cunosc îndeaproape.

Fără alte comentarii, Rubinul din fum este o lectură plăcută, dinamică, ce deschide drumul unei serii promițătoare. Prin urmare, o recomand oricui dorește să ia o pauză de la cărțile groase și să se lase purtat într-o călătorie antrenantă în timp.

Nota mea: 4/5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Thank you for reading my post and for leaving me your thoughts. Warm hugs!