marți, 18 august 2015

”Regatul Luminilor” (”Grisha”, #3) de Leigh Bardugo - Recenzie

Titlul originalRuin and Rising
AutorLeigh Bardugo
Editura: Trei
Traducere: Laurențiu Dulman
Anul apariției: 2015
Număr de pagini: 408
Eleganța și fluiditatea stilului, împreună cu acea lume imaginară desăvârșită fac din Trilogia ”Grisha” o piesă de rezistență a genului fantasy. - RT Book Reviews
Spuneam în recenzia celui de-al doilea volum din trilogia Grisha - Regatul Furtunilor - cât de nerăbdătoare sunt să citesc cea din urmă carte, dar, totodată, cât de tristă mă face gândul că, astfel, închei o trilogie pe care, sincer, nu cred că o pot descrie în doar câteva cuvinte. Leigh Bardugo m-a cucerit încă de la primul roman - Regatul Umbrelor -, pornind de la titlu și copertă până la lumea creată după imaginea Rusiei Țariste. Fiecare din cele trei cărți este un deliciu vizual și literar - talentul de povestitor al lui Leigh Bardugo este pur și simplu incontestabil. De aceea, acum că am citit și Regatul Luminilor simt că am trăit o aventură căreia am să îi duc dorul nespus.

Volumul acesta înglobează multe din punctele tari ale volumelor anterioare. Narațiunea este la fel de energică, personajele fiind purtate în mai multe locuri și supuse la noi încercări care îi aduc față în față cu deznodământul mult așteptat. Bătălia finală cu Întunecatul e iminentă. Iar în această bătălie finală, care va fi o piatră de hotar în istoria Ravkăi și momentul în care soarta acestei țări este decisă, Alina (personajul-narator) trebuie să își îndeplinească sarcina de Invocatoare a Soarelui și, mai presus de orice, de sfântă. Pentru a-și salva națiunea de la un viitor scufundat în întuneric, Alina știe că are nevoie să își potențeze puterea, iar soluția este ultimul amplificator al lui Morozova (un sfânt venerat de religia ravkană) - pasărea de foc. Însă atunci când ajung la ea, protagonista și însoțitorii ei descoperă că modul de întrebuințare a păsării de foc e cu totul altul. Odată ce conexiunile sunt făcute, ei se trezesc în fața unei noi realități, care pe mine, asemenea lor, m-a luat puternic prin surprindere. De fapt, nu exagereaz când spun că am rămas efectiv cu gura căscată pentru că această nouă realitate îl plasează pe Mal (prietenul din copilărie al Alinei și o iscoadă de un talent uimitor) într-o altă lumină, diferită de cea în care s-a aflat până acum. În același timp, descoperirile făcute o pun pe Alina într-o situație și mai dificilă decât înainte, situație care presupune mai multă suferință, mai multe sacrificii. Tocmai de aceea încheierea e un cumul de emoții, lovituri psihice și emoționale pe care personajele le primesc din plin și care reușesc să ajungă, cu ușurință, până la cititor.

Lucrul interesant pe care l-am dedus în urma lecturării Regatului Luminilor e acela că m-am înșelat în ceea ce îi privește pe Alina și Mal. Alina nu a evoluat. În recenzia romanului predecent am menționat că am observat o evoluție în direcția încrederii în puterile sale Grisha, dar doar atât. Și acesta e adevărul, însă abia acum am înțeles că autoarea a vrut să semnaleze anumite aspecte prin această stagnare a personajului-narator, a avut un scop, nu a lăsat nimic la întâmplare. Desigur, nu vă imaginați că Alina a rămas exact una și aceeași cu cea care era la început - întâmplările prin care a trecut au marcat-o indiscutabil. Cert este că, în general, mi-a plăcut de eroina trilogiei.
Alina este o marginală și așa mă simțeam și eu când eram mai mică. Își dorește foarte mult să aparțină unui loc din lumea asta și din această cauză face niște alegeri greșite.
- Leigh Bardugo, pentru Entertainment Weekly 

Mal, de asemenea, a fost afectat de toate evenimentele petrecute și, oricât de ”team Darkling” aș fi, trebuie să recunosc faptul că iscoada este un personaj deosebit de important - dacă stau bine să mă gândesc, întocmai de important ca Alina în persoană. E ciudat, totuși, că sentimentele mele față de Mal sunt încă neclare. De la debutul trilogiei nu l-am văzut ca pe un favorit, dar nici nu pot spune că simt vreun soi de aversiune nefondată față de el. Pe de altă parte, am știut dintotdeauna (dramatizez, știu) că sunt în ”team Darkling”. Într-adevăr, misterul care îl învăluie în primele două cărți mi-a menținut viu interesul față de acest personaj. Cu toate acestea, Regatul Luminilor vine cu lămuririle pe care le așteptam (inclusiv prenumele său), iar fascinația mea nu s-a redus niciun pic. Odată ce i-am aflat povestea am devenit mai dornică să îl cunosc îndeaproape și, în același timp, să apară o modalitate de a-l salva de propria persoană. Darkling întruchipează decăderea și suferința, mascate cu ingeniozitate sub aparența conducătorului rece, impersonal. El și-a găsit confort și un aliat în umbre și eternitate, excluzând automat alte posibilități de a-și trăi viața. Fără alte comentarii, l-am găsit și îl voi găsi mereu pe Întunecatul a fi un personaj de o psihologie complexă care merită urmărită. Nu întâmplător a devenit și antieroul meu preferat.


Trilogia Grisha se bucură însă de multe alte personaje reușite, care completează imaginea de ansamblu a lumii create de Leigh Bardugo și îi oferă un plus de verosimilitate. Apropo de verosimilitate, țin să vă recomand și poveștile populare ravkane (The Witch of DuvaThe Too-Clever FoxLittle Knife). Sunt la fel de minunat scrise si mi se par o ocazie grozavă de a te familiariza cu obiceiurile și gastronomia Ravkăi (The Witch of Duva abundă în bunătăți), dar și de a cunoaște anumite personaje mai bine.

Cred că ar mai fi multe lucruri de spus despre Regatul Luminilor, despre seria din care face parte, despre tărâmul imaginat de autoare, despre poporul supus la atâtea cazne, despre eroii și antieroii care au făcut din această poveste o călătorie plină de suișuri și coborâșuri și, nu în cele din urmă, despre deznodământul care pe unii i-a mulțumit, pe alții mai puțin (eu mă aflu între; sunt mulțumită, dar aș fi vrut să fie altfel într-o oarecare măsură). Am să mă opresc, totuși, la a vă recomanda din toată inima această trilogie. Nu vă pot garanta că o veți iubi, însă pot să vă asigur că ceva veți găsi la ea care să vă capteze atenția. În cazul meu, a fost dragoste la prima vedere, iar pentru aceasta mulțumirile mele se îndreaptă către editura Trei. Sper să își facă treaba la fel de bine ca până acum deoarece Leigh Bardugo a scris deja o nouă carte, intitulată Six of Crows (desigur, titlul și coperta sunt superbe) iar acțiunea se petrece tot în Grishaverse!

Nota mea: 4,5/5 (Goodreads - 5)


* Trailer *

4 comentarii:

 1. Hey, te-am nominalizat aici http://buburuzabia.blogspot.ro/2015/08/premiul-liebster-descopera-bloguri-noi.html :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu am citit numai primul volum si sunt putin reticenta cu privire la restul seriei, dar cine stie, poate o voi citi candva :D
  Ai o leapsa de la mine http://visepierduteintrestele.blogspot.ro/2015/08/leapsa-cinefila.html
  Pupicii :*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Diana! :-D
   Dacă ai să continui vreodată seria, chiar te rog să-ți împărtășești impresiile.

   Ștergere

Thank you for reading my post and for leaving me your thoughts. Warm hugs!