joi, 15 septembrie 2016

Inspirational, #11 - Agatha Christie
Agatha Christie (15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), supranumită ”Regina Crimei” și "Regina incontestabila a romanului politist", a fost cel mai citit autor din lume după Shakespeare. Celebră mai ales pentru cele 80 de romane poliţiste, în principal pentru cele care au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau pe Miss Marple, este considerată unul dintre cei mai importanţi şi inovatori autori ai genului.

Misterul disparitiei Agathei Christie

Viața personală a scriitoarei a fost profund marcată de eșecul primului său mariaj, cu aviatorul Archibald Christie. Cei doi s-au căsătorit în 1914 și au avut împreună o fiică, Rosalind. După 12 ani de căsnicie, Christie i-a mărturisit soției sale că a fost infidel și că, în ceea ce-l privește, nu mai acorda nicio șansă căsniciei lor. Șocul a fost extrem de puternic pentru Agatha, care fusese convinsă până atunci de trăinicia mariajului, iar acest lucru i-a povocat o depresie puternică și a dat naștere la ceea ce s-a numit "misterul vieții ei".

La puțin timp după discuția avută cu soțul ei, pe data de 8 decembrie 1926, Agatha Christie a dispărut fără urmă, vreme de zece zile, generând o adevărată "furtună" în presa vremii. Potrivit relatărilor din acele timpuri, ea a plecat de acasă pe înserate, cu mașina personală. Automobilul a fost găsit în apropierea Londrei, cu capota ridicată şi farurile aprinse. S-au găsit valiza, obiectele sale personale şi carnetul de conducere expirat. 500 de poliţişti au fost trimişi în căutarea sa şi s-a dat un premiu de 100 de lire pentru informaţii despre ea. Avioane au fost puse să survoleze terenul în căutarea sa, pentru prima dată în Anglia. 

A fost descoperită într-un mic hotel dintr-o regiune din nordul Angliei. Faptul că nu fusese identificată de recepționer se datora înregistrării cu un nume fals (Teresa Neele). S-a vehiculat ideea că a fost o încercare de a creşte vânzările cărţilor sale astfel, dar după toate probabilitățile, ar fi suferit o amnezie temporară profundă, ca urmare a unei traume sau stări depresive puternice.

Scriitoarea și-a revenit pe deplin, și-a reluat activitatea literară, însa nu a vorbit niciodată despre ceea ce s-a întâmplat pe parcursul celor zece zile. Asupra acestui aspect va plana întotdeauna un mister.

Surse: 1, 2, 3.

2 comentarii:

 1. Vaaii, cât de interesant! Chiar mă gândeam și eu de ceva timp să fac o rubrică cu informații interesante despre autori. Mi se pare esențial să știi câte ceva despre autorul pe care-l citești, iar când sunt și lucruri de acest gen, parcă devine și mai palpitant să aflii cât mai multe despre el. :D

  Mulțumim, pupici! ^^

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că ți-au plăcut informațiile, Roxi. Într-adevăr, autorii sunt ca prietenii noștri, deci e recomandat să știm mai multe despre ei. Și iată că sunt unii, precum Agatha Christie, care au niște povești deosebit de interesante.

   Ștergere

Thank you for reading my post and for leaving me your thoughts. Warm hugs!