duminică, 13 august 2017

”The House We Grew Up In”, Lisa Jewell - Recenzie

Titlu: The House We Grew Up In
Autor: Lisa Jewell
Editură: Arrow Books
Număr de pagini: 442

When a tragedy breaks a family apart, what can bring it back together?

The Birds seemed to be the perfect family: mother, father, four children, a picture-book cottage in the country.

But when something happens one Easter weekend, it is so unexpected, so devastating, that no one can talk about it.

The family shatters, seemingly for ever.

Until they are forced to return to the house they grew up in. And to confront what really took place all those years ago.


Simply stunning. (Daily Mail)

Poignant, heart-wrenching and beautifully told, the author's best tale yet. (Sun)

Beautifully written. (Heat)


The House We Grew Up In e genul de carte de la care te aștepți să fie ok, o lectură plăcută, și care se dovedește a fi o lectură de-a dreptul fantastică, de neuitat. A fost un cadou din partea surorii mele și, judecând după copertă și după descriere, îmi imaginam o poveste drăguță despre suișurile și coborâșurile unei familii oarecare. Nu pot zice că m-am înșelat, decât în parte.

The House We Grew Up In urmărește povestea familiei Bird, care nu este tocmai o familie oarecare. Prin urmare, nici povestea acestei familii nu e o înșiruire de întâmplări banale. Familia Bird este, într-adevăr, aparent, o familie ca oricare altă familie englezească, dar după câteva pagini deja încep să se contureze niște aspecte mai puțin comune, mai puțin normale. Iar totul pornește de la personaje. De fapt, cartea aceasta se concentrează într-o mare măsură pe actorii ei, pe latura lor psihologică, pe evoluția lor, precum și pe interacțiunea dintre ele. Așa a luat naștere The House We Grew Up In - de la oameni, de la problemele lor, de la realitatea că o familie înseamnă lucruri bune, dar și lucruri neplăcute.

De aceea, în cele ce urmează am să prezint ”colorații” membri ai familiei Bird. Această prezentare se cade să o încep cu portretul mamei - Lorelei. Lorelei este centrul universului Bird, ea e cea care ține acest univers în picioare, care insistă să organizeze, an de an, cu ocazia Paștelui, faimoasa vânătoare de ouă de ciocolată, învelite în foițe de diverse culori și tot Lorelei e cea care insistă să păstreze, de fiecare dată, toate acele folii de la ouă. Ceea ce pare un obicei apărut din dragostea lui Lorelei față de familia ei și față de amintirile pe care le creează împreună în curând se dovedește a fi un obicei patologic, semn al unei boli care are să se declanșeze mai târziu, când se va produce un incident îngrozitor pentru întreaga familie Bird.

Autoarea, Lisa Jewell, zice în nota de la finalul cărții cum a construit acest personaj și ce înseamnă ”hoarding”, adică ”tezaurizarea”, care, conform unui site de specialitate, este o afecțiune progresivă. Există persoane care colecționează, <<strâng>> obiecte fără obsesivitate, dar care după un eveniment de viață traumatizant, se pot transforma în obsesivi-compulsivi” (sursa). Sinceră să fiu, până la cartea aceasta nu știam că există o asemenea patologie, cel puțin nu la un asemenea nivel. Eu, probabil la fel ca mulți alții, am avut dificultăți în a crede că e posibil ca o persoană să se îngroape de vie în lucrurile adunate de-a lungul anilor, să conștientizeze că nu mai există loc și, totuși, să continue în același ritm. 
“The human memory is such a cruel, frustrating thing, the way it just discards things without asking permission, precious things. At least here, in my house, I have control over my memories.” 
Ei bine, așa se întâmplă cu Lorelei Bird. Inițial, numai Megan, fata cea mai mare, se răstea la ea pentru că aveau prea multe prosoape de bucătărie ori prea multe vase de masă, pe care nu aveau niciodată să le folosească. Însă după ce se petrece tragedia care a zdruncinat familia Bird din temelie, Lorelei trece la un alt nivel, cumpărând mormane de cărți și ziare pe care nimeni nu le citea, obiecte de decor care deja încurcau mai mult decât să înfrumusețeze locuința și multe alte obiecte, de cele mai multe ori, inutile. Iar acestea se petrec pe fondul destrămării familiei Bird, Lorelei nemaifiind capabilă să îi țină pe ai ei alături.

Colin Bird, capul familiei, este un personaj care m-a surprins cu evoluția sa. La început, mă frustra din cauza caracterului său molatic. Pur și simplu nu era în stare să ducă ceva la îndeplinire, dacă Lorelei nu era de acord. Apoi, mult mai târziu, am avut surpriza să descopăr că poate fi bățos și încăpățânat în ceea ce lui i se părea o decizie bună, iar celorlalți - o decizie imorală. Am remarcat și în unele recenzii de pe Goodreads că cititorii au fost aspri cu acest personaj.

Megan evoluează în sensul opus mamei sale, dezvoltând o obsesie pentru curățenie și ordine. Își întemeiază o familie, care trece, de asemenea, prin dificultăți relaționale. Sora ei mai mică, Beth joacă rolul principal în chestiunile familiale ale lui Megan. Și acest personaj, Beth, m-a uimit, când aproape de finalul cărții apare ca un om nou. Nu prea am empatizat cu ea, pentru că nu prea am reușit să trec peste felul ei nestatornic și imatur  de a se comporta și, mai ales, peste balta de imoralitate în care s-a bălăcit multă vreme. Este interesant că așa cum Megan îi seamănă fizic lui Lorelei iar Beth, lui Colin, cele două fete le seamănă părinților și din punct de vedere psihologic.
“I know as well as you do that only the individual has the key to change themselves. It’s buried deep inside each and every one of us and although someone else can help us to find the key, we’re the only ones who can use it.” 
Cei doi băieți, gemenii Rory și Rhys sunt complet diferiți cât privește portretul moral. De mic, Rhys a apărut în ochii tuturor ca un copil mai ciudățel, cu probleme de socializare. Cu toate acestea, după ce am terminat cartea, am ajuns la concluzia că el nu era cu nimic mai bizar decât ceilalți membri ai familiei. Toți au probleme pe care nu sunt în stare să le rezolve la momentul potrivit, toți au luat decizii mai puțin bune... toți sunt parte din aceeași familie Bird. 

Iar familia Bird nu s-a destrămat doar din cauza bolii netratate a lui Lorelei, ori din cauza neputinței lui Colin de a-și impune punctul de vedere în fața ei, ori din cauza indiferenței copiilor unul față de celălalt. Familia Bird s-a destrămat din cauza tuturor, ei toți au contribuit la pierderea coeziunii, dar tot ei au fost nevoiți să se întoarcă în casa natală și să relege legăturile dintre ei, căci peste o suferință mai veche se trece încercând să faci față uneia noi.

The House We Grew Up In e o carte despre care aș putea vorbi ore în șir. Autoarea arată, prin aceasta, latura mai puțin plăcută și veselă a unei familii, care ușor-ușor ajunge să fie măcinată, din interior, de probleme nerezolvate iar pentru a o reconstrui, membrii ei trebuie să își încheie orice afaceri neterminate și să învețe să se accepte așa cum sunt.

Nota mea: 5+/5

6 comentarii:

 1. Ai prezentat foarte frumos cartea. Din ce am citit în recenzia ta, povestea familiei Bird e similară cu a oricărei alte familii.
  Și noi românii avem obiceiurile noastre ciudate ca popor, chiar și ca neam, la nivel mai mic.
  Noi nu remarcăm astfel de detalii pentru că ni se par firești și nu ne putem concepe viața fără ele. Exemple de ciudățenii pe care le-am remarcat la noi este obiceiul bocitului sau al pomenilor la înmormântări, în țările occidentale nu se găsesc. Sau obiceiul de a aduna vecinii în curte în diferite momente ale vieții, ale anului.. românul e mereu într-un soi de sărbătoare chiar dacă e vorba de naștere sau moarte.
  Familia Bird nu pare aproape deloc diferită de noi :)
  Ai citit cartea în engleză?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate, s-ar putea spune că e o monografie a familiei englezești de azi.
   Da, în engleză.
   Mulțumesc pentru vizită și pentru părere, Bia. :)

   Ștergere
 2. Si cand credeam ca TBR-ul meu nu poste deveni mai mare...

  RăspundețiȘtergere
 3. Ai făcut o recenzie atât de bună încât neapărat trebuie să citesc cartea <3

  RăspundețiȘtergere

Thank you for reading my post and for leaving me your thoughts. Warm hugs!