sâmbătă, 26 ianuarie 2013

"Mediatorul" de John Grisham - Recenzie


                                       Cândva a făcut legea
                           Apoi a încălcat-o 
                              Acum nu mai există nicio lege...

Rezumat:
 
În prim-plan este situat Joel Backman, un fost avocat din Washington D.C care a avut în mâini o putere neînchipuită, dar pe care pierdut-o din cauza lăcomiei. A fost adus în faţa instanţei. Şi-a asumat vinovăţia pentru toate, dar numai el ştia că astfel se proteja pe el şi îşi proteja şi numeroasa familie.

Trec 6 ani iar prin Washington se răspândeşte o veste bombă: Joel Backman a fost graţiat de preşedintele Morgan chiar înainte ca acesta să se retragă din Biroul Oval. Şi cu toate că oamenii nu ştiau, decizia nu ar fi fost luată dacă nu ar fi discutat Teddy Maynard, director la CIA, în mod personal cu Arthur Morgan.
Dar de ce? Totul făcea parte din planul celor de la CIA. Fostul avocat trebuia să moară.
Joel Backman, la vârsta lui de 52 de ani, a fost dus de urgenţă în Italia. Nu ştia de ce a fost graţiat, nu ştia de ce a fost adus în Italia, nu ştia ce avea să facă de-acum încolo. Şi totuşi, răspunsul la ultima întrebare îl ştia deja: să se adapteze. Să se adapteze limbii italiene, mâncării, vestimentaţiei, culturii. Desigur că nu era singur în Italia, avea câţiva - la început - agenţi CIA care-i urmăreau orice mişcare, aşteptând apariţia posibililor ucigaşi ai lui Backman.
La început nu bănuia ce se întâmpla. Îi plăcea Bologna. Îi plăcea de Francesa, profesoara de italiană. Îi plăceau străzile şi aleile vetuste. Nu mai era acelaşi om. Nu mai era avocatul avid de acum 6-7 ani. Acum era doar un canadian venit în Italia în vacanţă.
Însă, în curând, trecutul îl ajunge din urmă. Israelienii şi chinezii şi-au trimis cei mai buni asasini pe urmele lui. Aşadar, CIA va scăpa de un fost avocat influent şi vor afla totodată cui aparţine sistemul global de spionaj prin satelit, care poate înclina balanţa forţelor mondiale. Dar Backman nu stă cu mâinile-n sân aşteptându-şi sfârşitul. Cu ajutorul lui Neal, unul dintre cei 3 copii ai lui, mediatorul se întoarce pentru a-şi încheia afacerile o dată pentru totdeauna. Scapă de sistemul global de spionaj, care s-a dovedit a fi construit în China comunistă, oferindu-l Pentagonului în schimbul libertăţii şi a două paşapoarte. Totul a mers ca pe roate.
Acum, Joel Backman se poate întoarce în Italia, la Francesa fără să-i fie frică să-i spună numele său adevărat.

Părerea mea:

Ce carte! Îmi era tare dor de stilul lui John Grisham: direct, dur, dar şi cu nişte note de sensibilitate. Am multe cuvinte de laudă la adresa acestei cărţi, dar mi-ar fi plăcut ca relaţia Joel-Neal să fie mai detaliată. În schimb mă bucur că Grisham a reuşit prin Mediatorul să transmită nişte etici foarte importante: mai bine mai târziu decât niciodată; omul se schimbă, chiar şi din rău în bine; dacă eşti lacom nu ajungi nicăieri.      

Nota mea: 5/5

3 comentarii:

  1. Wow, interesant subiect. Mă uimesc lecturile tale, foarte mature!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aoleeeeuuu!Mi-o trebuie,dacă spui că e faină!

    RăspundețiȘtergere

Thank you for reading my post and for leaving me your thoughts. Warm hugs!